کامپوزیت – Composite
کامپوزیت (ماده مرکب یا چندسازه) بصورت زیر تعریف میشود:
-در مهندسی مواد این اصطلاح معمولاً به موادی گفته میشود که از یک فاز زمینه (ماتریس) و یک تقویت کننده (پرکننده) تشکیل شده باشند.
- تعریف انجمن متالورژی آمریکا: به ترکیب ماکروسکوپی دو یا چند مادهٔ مجزا که سطح مشترک مشخصی بین آنها وجود داشته باشد، کامپوزیت گفته میشود.[۱]
کامپوزیت از دو قسمت اصلی ماتریس و تقویت کننده تشکیل شدهاست. ماتریس با احاطه کردن تقویت کننده آن را در محل نسبی خودش نگه میدارد. تقویت کننده موجب بهبود خواص مکانیکی ساختار میگردد. به طور کلی تقویت کننده میتواند به صورت فیبرهای کوتاه و یا بلند و پیوسته باشد.
دستهبندی کامپوزیتها از دیدگاه زیستی
-کامپوزیتهای طبیعی. مانند استخوان، ماهیچه، چوب و …
-کامپوزیتهای مصنوعی(مهندسی)
دستهبندی کامپوزیتهای مهندسی از لحاظ فاز زمینه
CMC (کامپوزیتهای با زمینهٔ سرامیکی)
PMC (کامپوزیتهای با زمینهٔ پلیمری)
MMC (کامپوزیتهای با زمینهٔ فلزی)
دستهبندی کامپوزیتها از لحاظ نوع تقویت کننده
• FRC (کامپوزیتهای تقویت شده با فیبر)
• PRC (کامپوزیتهای تقویت شده توسط ذرات)
کامپوزیتهای سبز(کامپوزیتهای زیستتجزیهپذیر)
در اینگونه کامپوزیتها، فاز زمینه و تقویت کننده، از موادی که در طبیعت تجزیه میشوند، ساخته میشوند. در کامپوزیتهای سبز، معمولاً فاز زمینه از پلیمرهای سنتزی قابل جذب بیولوژیکی و تقویت کنندهها از فیبرهای گیاهی ساخته میشوند.[۲]
مزایای مواد کامپوزیتی
مهمترین مزیت مواد کامپوزیتی آن است که با توجه به نیازها، میتوان خواص آنها را کنترل کرد. به طور کلی مواد کامپوزیتی دارای مزایای زیر هستند:
- مقاومت مکانیکی نسبت به وزن بالا
- مقاومت در برابر خوردگی بالا
- خصوصیات خستگی عالی نسبت به فلزات
- خواص عایق حرارتی خوب
به دلیل صلبیت بیشتر، تحت یک بارگذاری معین، خیز کمتری(بعضا دهها برابر کمتر) نسبت به فلزات دارند
کاربردها
فایبرگلاس یکی از پرکاربردترین کامپوزیتهاست. فایبرگلاس یک کامپوزیت با زمینهٔ پلیمری است که توسط فیبرهای شیشه تقویت شدهاست. در ساخت بدنه جنگندههای رادارگریز از کامپوزیتهااستفاده میشود. همچنین در ساخت قطعات هواپیما و پرهٔ نیروگاه بادی و پرهٔ هلیکوپتر از کامپوزیتها استفاده می شود. بطور کلی مواد کامپوزیتی(مواد مرکب) به دلیل داشتن جرم بسیار کم و مقاومت بالا نسبت به فلزات، در صنعت هوا و فضا کاربرد وسیعی دارند.
سختی کامپوزیتهای تک جهته
سختی کامپوزیتهای تک جهته مانند دیگر مواد سازهای میتواند توسط روابط مناسب و صحیح تعیین شود. ضرایب یا ثوابت این روابط ، میتواند در یک دستگاه ثوابت مهندسی یا کامپلیانس یا مدولهای جزئی جمع آوری شود. مقادیر هر یک از دستگاهها میتواند مستقیماً توسط ترمهای مقادیر دیگر دستگاهها تعریف شود. سختی کامپوزیتهای تک جهته توسط همان روابط تنش-کرنش که در مواد سنتی مهندسی موجود است ، محاسبه میشود. جز آنکه تنها تعداد ثوابت مستقل در کامپوزیتها چهار عدد است.
سه مرحله از تنش روی کامپوزیتها وجود دارد :
• میکرومکانیکال یا تنش منطقه ایکه همان محاسبه بر اساس تفاوتهای موجود میان فازهای پیوسته الیاف، ماتریس و در برخی از موارد فصل مشترک تقویت کننده و ماتریس حبابهای هواست.
• تنش لایهای که محاسبه بر اساس همگن انگاشتن هر لایه مجزا یا گروهی از لایه هاست. به این ترتیب که الیاف و ماتریس طوری آمیختهاند که دیگر فاز مجزایی وجود ندارد.
• برآیند تنش یک لامینیت N یا برآیند ممان یک لامینیت M عبارتست از متوسط تنش لایهها در ضخامت آن لامینیت.
به هنگام کار کردن با کامپوزیتها باید به علائم توجه تام شود. چراکه اختلاف بین مقاومتهای فشاری و کششی ممکن است چند صد در صد باشد. به علاوه اختلاف بیشتری میان مقاومتهای برشی منفی و مثبت وجود دارد. علی رغم مواد سنتی که علائم در آنها از اهمیت کمی برخوردار است، در کامپوزیتها اشتباه در علائم، نتایج وخیمی دربر خواهد داشت.
سه دستگاه از ثوابت مواد وجود دارد که هر یک به تنهایی میتواند بطور کامل سختی کامپوزیتهای تک جهته روی محوری را روشن کنند. ویژگی این دستگاهها عبارتند از :
• مدولها جهت بدست آوردن تنش از کرنش بکار برده شدهاست. این اساسی ترین دستگاهی است که برای سختی لامینیتهای چند جهته مورد نیاز است.
• کامپلیانسها جهت محاسبه کرنش از روی تنش بکار میرود. این دستگاهی است که جهت محاسبه ثوابت مهندسی مورد نیاز است. این دستگاه جهت بدست آوردن سختی لامینیتهای چند جهته مورد نیاز نمیباشد.
• ثوابت مهندسی از آثار مواد سنتی است. و طراحان سنتی در کار کردن با ثوابت مهندسی احساس راحتی بیشتری میکنند. میتوان از یک دستگاه ثوابت ، دستگاه دیگری را یافت. و همه در عین حال معادل یکدیگرند. یک رابطه مستقیم میان مدولها و کامپلیانسهای جزئی وجود دارد. و هر یکی برگردان دیگری است.
کامپلیانسهای کوپل و مدولهای کوپل با هم برابرند. به عبارت دیگر از دیدگاه اصطلاح جبر ماتریس، کامپلیانس و مدول قرینه است.
منابع
1. استفن و.تسوای اچ.توماس هان ، مقدمه ای به مواد کامپوزیت ، تهران ، دانشگاه امام حسین (ع)
2. ASM Handbook Vol. ۲۱,Composites, ASM International, 2001.
3. Bioinert, biodegradable and injectible polymeric matrix composites…,Joao F. Mano et al.-Composite Science and technology, ۶۴ (۲۰۰۴) ۷۸۹-۸۱۷
منابعی برای مطالعهٔ بیشتر
• V.K. Tewary, Mechanics of Fibre Composites, John Wiley & Sons, New York, 1978
• J.R. Vinson and T.W. Chou, Composite Materials and their use in structures, John Wiley & Sons, New York, 1975
• COMPOSITE MATERIALS HANDBOOK: VOLUME 4. METAL MATRIX COMPOSITES, UNITED STATES OF AMERICA DEPARTMENT OF DEFENSE